Senát schválil novelu proti diskriminaci pracovníků z EU

11.10.2017
Euroskop, čtk

Úřad ombudsmanky dostane pravomoc sledovat, zda zahraniční pracovníci ze zemí Evropské unie nejsou v Česku diskriminováni kvůli cizí státní příslušnosti. Předpokládá to vládní novela antidiskriminačního zákona, kterou dnes schválil Senát. Novela vychází z evropské směrnice. Evropská komise před týdnem oznámila, že se rozhodla kvůli jejím pozdnímu začlenění do českého právního řádu žalovat Česko u unijního soudu.

Směrnici měly členské státy promítnout do národní legislativy nejpozději v květnu minulého roku. Evropská komise navrhuje pro Česko denní postih zhruba 900.000 korun, dokud Česko pravidla plně nepřevezme. Úřad ministra pro legislativu a lidská práva Jana Chvojky (ČSSD) v reakci oznámil, že se Česko případným sankcím pravděpodobně vyhne.

„Věřím tomu, že Komise dále postupovat nebude, když tento zákon schválíme,“ uvedl dnes zpravodaj výboru pro lidská práva Jiří Čunek (KDU-ČSL). Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Přístup k pracovním místům bývá podle vlády omezován požadavkem na určitou státní příslušnost. Směrnice, z níž novela vychází, má zaručit cizincům z ostatních unijních zemí i jejich rodinným příslušníkům právo na rovný přístup k zaměstnání a k sociálním a daňovým výhodám. Stejné právo by měli mít Češi v ostatních státech Unie. Cílem návrhu je zajistit všem občanům EU svobodu pohybu bez překážek, uvedl před senátory Chvojka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek