Šlechtová: ČR má smluvně zajištěno 41 % peněz z fondů EU

13.10.2017
Euroskop, čtk

Česká republika měla ke konci září smluvně zajištěno 41,3 procenta evropských dotací určených na programové období 2014 až 2020. Jde o 241,2 miliardy korun z celkově přidělených 584,5 miliardy korun. Na webu to ve čtvrtek uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Podle zástupců opozičních stran je třeba zajistit větší rovnoměrnost čerpání a zároveň ho zjednodušit.

MMR podle Šlechtové do října splnilo 40procentní cíl, který si stanovilo do konce roku. Podle některých opozičních politiků však plán nebyl příliš ambiciózní.

„Samozřejmě, vždy by to mohlo být lepší. Někdo se drží údaje o množství proplacených peněz na účty příjemců. Ke konci září tohoto roku jde o 74,3 miliardy korun, což je 12,7 procenta celkové částky. A zde mají pravdu, tohle číslo opticky dobře nevypadá,“ uvedla. Podle ní ale toto číslo podstatné není. „Mnohem důležitější je číslo, které ukazuje potenciál čerpání. Tedy, na jaké procento evropských dotačních peněz již mají příjemci dotací smlouvu. Jen ještě nemusejí mít peníze na účtu,“ dodala.

Opozice požaduje zjednodušení čerpání

Z jednotlivých operačních programů je na tom nejlépe program Zaměstnanost, který má smluvně zajištěny přes dvě třetiny z přidělených 55 miliard korun. Nejhůře čerpá operační program Praha – pól růstu zhruba s 15 procenty.

Opozičním politikům vadí hlavně složitost v čerpání dotací. „Bylo proklamováno, že bude mnohem jednodušší, než v minulém období. Ale bohužel tomu tak není,“ řekl ve středeční předvolební debatě v České televizi zástupce STAN Petr Kulhánek. „Tak dlouho se mluvilo o tom, že se musí čerpání zjednodušit, až tady nakonec máme o třetinu více podmínek, než v minulém programovém období,“ doplnil Martin Baxa z ODS. „Zjednodušení chceme určitě všichni. Ale ráda bych připomněla, že ty podmínky dojednávala předchozí Nečasova vláda,“ ohradila se Šlechtová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek