Výsledky voleb: Triumf ANO, fiasko ČSSD, slaví SPD i Piráti

23.10.2017
Euroskop, čtk

Suverénním vítězem letošních voleb do Poslanecké sněmovny je vládní hnutí ANO Andreje Babiše, které volilo skoro 30 procent voličů. Babiš už oznámil, že o nové vládě chce jednat se všemi stranami, které se do Sněmovny dostaly. Druhá skončila ODS s víc než osmnáctiprocentním odstupem, což je nejvyšší rozdíl mezi dvěma nejsilnějšími stranami v historii Sněmovny. Na třetí místo dosáhli Piráti, kteří dosud neměli zastoupení v dolní komoře.

Výrazně zabodovalo také hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, naopak pro dosud nejsilnější vládní stranu ČSSD jsou výsledky debaklem. Pohoršili si také komunisté a lidovci. Pětiprocentní hranici nutnou pro zisk mandátu těsně překonala ještě TOP 09 i Starostové a nezávislí (STAN).

V dolní komoře tedy zasednou kandidáti devíti uskupení, což je nejvíc od vzniku samostatné ČR. Letos přišlo hlasovat 60,84 procenta voličů, volební účast v minulých sněmovních volbách dosáhla 59,48 procenta.

ANO podle konečných výsledků získalo 29,64 procenta hlasů, což pro něj znamená 78 mandátů. Druhé ODS přineslo 11,32 procenta hlasů 25 poslanců. Piráti za 10,79 procenta a SPD za 10,64 procenta hlasů získají po 22 poslancích. KSČM díky 7,76 procenta a ČSSD za 7,27 procenta hlasů budou mít po 15 poslancích. KDU-ČSL obdržela 5,8 procenta hlasů a deset míst ve Sněmovně. TOP 09 za 5,31 procenta hlasů obhájila sedm křesel a STAN za 5,18 procenta hlasů získal šest mandátů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek