Prezident podepsal novelu proti diskriminaci pracovníků z EU

24.10.2017
Euroskop, čtk

Úřad veřejné ochránkyně práv bude sledovat, zda zahraniční pracovníci ze zemí EU nejsou v Česku diskriminováni kvůli cizí státní příslušnosti. Novou pravomoc dá ombudsmance novela, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to oznámil jeho mluvčí.

Novela antidiskriminačního zákona vychází z evropské směrnice. Evropská komise nedávno oznámila, že se rozhodla kvůli jejímu pozdnímu začlenění do českého právního řádu žalovat Česko u unijního soudu. Směrnici měly členské státy promítnout do národní legislativy nejpozději v květnu minulého roku.

Směrnice, z níž novela vychází, zaručí cizincům z ostatních unijních zemí i jejich rodinným příslušníkům právo na rovný přístup k zaměstnání a k sociálním a daňovým výhodám. Stejné právo budou mít Češi v ostatních státech Unie. Cílem návrhu je zajistit všem občanům EU svobodu pohybu bez překážek, uvedl již dříve Chvojka.

Úřad veřejné ochránkyně práv bude muset kvůli novým pravomocím získat dalších sedm pracovníků. Budou se zabývat osvětovou, analytickou a výzkumnou činností i spoluprací s úřady v rámci unie. Náklady úřadu se podle předlohy zvýší asi o 4,5 milionu korun ročně. Novela nabude účinnosti od ledna příštího roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek