EU podpoří spolupráci malých firem v módním průmyslu

01.11.2017
Euroskop, čtk

Podpora přeshraniční spolupráce menších firem, včetně těch z ČR, je cílem čtyřletého evropského programu nazvaného Worth Partnership Project. Do roku 2020 by měl pomoci 150 takovým kooperacím, kterých se může zúčastnit okolo 450 společností, patřících do kategorie malých a středních podniků, vyplývá z tiskové zprávy.

Smyslem projektu, financovaného z unijního programu na podporu konkurenceschopnosti právě těchto menších firem, je vytvořit evropské vztahy mezi nadanými módními návrháři, umělci, řemeslníky a firmami, které mohou pomoci s realizací jejich zajímavých nápadů v oblastech jako je móda, obuvnictví, výzdoba domácností či šperkařství. Podpora přitom může dosáhnout 10.000 eur, ve výjimečných případech až 12.000 eur (270.000 až asi 324.000 Kč) na jeden projekt.

Pilotního projektu se účastnila česká firma Tonak

Už v minulosti se pilotní podoby projektu účastnila například česká společnost Tonak, kde vyráběli nejrůzněji barevné a tvarované polotovary klobouků. Ty poté používala britská návrhářka Fay Toogwoodová pro výrobu svých jednoduchých klobouků, vysvětlil manažer Tonaku Jiří Strýček.

Podobným způsobem už také například spolupracovala německo-rumunská výtvarnice Dagmar Kestnerová s dánskou společností na vzniku prototypu koženého křesla nebo britská módní návrhářka Hermione de Paula s italskou firmou, která pomohla vytvořit kolekci spodního prádla.

„Jednou z cest, jak vytvářet nové kulturní hodnoty a držet krok s novými trendy, je mezinárodní spolupráce,“ vysvětlil smysl podobné podpory Karel Barták, koordinátor evropského programu Kreativní Evropa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek