Forbes: Komisařka Jourová je 2. nejvlivnější ženou Česka

02.11.2017
Euroskop, čtk

Nejvlivnější ženou Česka se v žebříčku časopisu Forbes stala popáté v řadě pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Stejně jako loni je na druhém místě eurokomisařka Věra Jourová (ANO) a na třetím finanční ředitelka společnosti PPF Kateřina Jirásková. Složení první desítky žebříčku zůstalo téměř stejné jako loni, jediným novým jménem na nejvyšších příčkách je česká velvyslankyně při OSN Marie Chatardová. Forbes to oznámil dnes v tiskové zprávě, celý žebříček se stovkou jmen vyjde v pátečním vydání časopisu.

„Lenku Bradáčovou do čela žebříčku dlouhodobě nominují její činy, odvaha a pracovitost, s jakou se pouští do největších tuzemských kauz, v nichž jde o propojení nejvyššího byznysu, politiky, lobbingu a stovek milionů, nebo spíše miliard korun,“ uvedl šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek. Zmínil případy kolem bývalého hejtmana Davida Ratha, lobbisty Iva Rittiga, solárních elektráren Amun. Re, prodeje OKD nebo dohled nad kauzou dotací pro Čapí hnízdo spojenou s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

Stejně jako loni je na druhém místě eurokomisařka Věra Jourová (ANO) a na třetím finanční ředitelka společnosti PPF Kateřina Jirásková. Na čtvrté pozici je nově předsedkyně Hospodářské a sociální rady OSN Chatardová, která je ve srovnání s předchozím žebříčkem jediným novým jménem mezi prvními deseti nejvlivnějšími ženami republiky.

Nejvíce vlivných žen se pohybuje v byznysu

V první desítce převažují ženy pohybující se v byznysu. Z žen působících v jiných oblastech se do čela žebříčku dostala kromě jmenovaných pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která obsadila šestou pozici. Poprvé přináší žebříček 100 jmen, loni v něm bylo 75 žen.

Forbes celý rok sledoval více než 300 žen z Česka z nejrůznějších oborů. V širším výběru byly majitelky firem, manažerky, ženy působící ve veřejné sféře, finančnictví či justici, ale i v neziskovém sektoru, kultuře či sportu. Redakce pak ženám přiděluje body v několika základních kriteriích. Hodnotí třeba hospodářské výsledky firem či šíři pravomocí političek. Vychází z metodiky amerického Forbesu. Ke spolupráci zve poradce, odborníky a znalce jednotlivých odvětví.

V USA má Forbes téměř stoletou tradici, v češtině vychází od listopadu 2012 a přináší hlavně zprávy ze světa byznysu a ekonomiky.

Prvních deset nejvlivnějších žen Česka podle časopisu Forbes:

Pořadí Jméno Funkce
1. Lenka Bradáčová vrchní státní zástupkyně v Praze
2. Věra Jourová komisařka Evropské unie
3. Kateřina Jirásková finanční ředitelka PPF
4. Marie Chatardová předsedkyně ekonomické a sociální rady OSN
5. Petra Procházková finanční ředitelka Agrofertu
6. Adriana Krnáčová primátorka Prahy
7. Michaela Erbenová výkonná ředitelka MMF
8. Kamila Horáčková ředitelka investic pojišťovny Axa Winterthur
9. Libuše Šmuclerová generální ředitelka Czech News Center
10. Michaela Chaloupková ředitelka divize Správa firmy ČEZ

Zdroj: Forbes

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek