Šlechtová: Obce by se měly připravit na omezení peněz z EU

03.11.2017
Euroskop, čtk

Obce by podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) měly počítat s tím, že se po roce 2020 v příštím programovém období omezí přísun financí od Evropské unie. Bude jich minimálně o pětinu méně v souvislosti s odchodem Británie z EU a jejích příspěvků do unijního rozpočtu. Šlechtová to ve čtvrtek řekla na celostátní finanční konferenci, kterou pořádal Svaz měst a obcí (SMO).

Peníze z unijních fondů budou podle ministryně navíc určeny hlavně na výzkum a vývoj. O finance na rekonstrukci místních silnic tak bude třeba žádat ministerstvo pro místní rozvoj v rámci jeho operačních programů, uvedla Šlechtová. Doufá proto v to, že se jí podaří vyjednat při formování rozpočtu dostatek peněz už na příští rok.

„Pokud si chceme vyhádat co nejvíce peněz na Evropské komisi, potřebujeme silné postavení státu, veřejné správy,“ uvedla ministryně. Vybídla také k vytváření svazků obcí, což se už děje například ve školství nebo odpadovém hospodářství.

Ministerstvo pro místní rozvoj podle Šlechtové chystá novou strategii regionálního rozvoje, která počítá s metropolitními oblastmi kolem velkých měst. Budoucí vláda bude muset připravovat také další změny rozpočtového určení daní, míní Šlechtová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek