Koncepce vlády o informování o evropských záležitostech v ČR

18.07.2005
Cílem koncepce je přispět k vyšší informovanosti občanů a rozproudit celonárodní debatu o evropské problematice.

Vláda ČR dnes na svém zasedání schválila návrh Koncepce informování o evropských záležitostech v ČR. Cílem koncepce je přispět k vyšší informovanosti občanů a rozproudit celonárodní debatu o evropské problematice. „Vláda tím potvrdila svůj úmysl vést a prohlubovat seriózní diskusi o evropských tématech otevřenou široké veřejnosti,“ řekl po jednání předseda vlády Jiří Paroubek.

Dokument reflektuje změny, k nimž v Evropské unii došlo v posledních týdnech, včetně posunu ve vnímání debaty o budoucnosti EU a o Smlouvě o Ústavě pro Evropu. Obsah koncepce je v souladu s Deklarací Evropské rady z 16.-17. června 2005, jež za hlavní úkol vlád členských států považuje nastartování celonárodní diskuse a odstranění informačního deficitu.

Koncepce představuje devět komunikačních okruhů, z nichž čtyři byly vybrány jako priority pro rok 2005. Priorita Členství České republiky v Evropské unii se zaměří na dopady členství v oblasti ekonomiky, právního prostředí a kvality života občanů. Priorita Rozcestník pro evropské peníze si klade za cíl přiblížit výsledky a možnosti evropských programů a fondů. Třetí prioritou je Budoucnost Evropy, která zahrne např. diskusi o dalším směřování a rozšiřování EU, ústavní smlouvě, aktuálních programech a dokumentech či o reformě společné zemědělské politiky. Čtvrtým tématem je projekt EU do škol, jehož cílem je zvýšit informovanost cílové skupiny učitel-žák-rodič v aktuální problematice EU.

Nástrojem komunikace témat bude integrovaný informační systém. Bude založen na pěti pilířích: Eurocentra, Eurofon, Euroskop, Informační bulletin a grantový systém. Eurocentra se stanou základem koordinované informační sítě, Eurofon nahradí dosavadní Zelenou linku, kvalitativní změnou projde internetový portál Euroskop a o aktivitách veřejné správy v oblasti EU bude podávat zprávu Informační bulletin. Grantový sytém se zaměří na podporu projektů neziskového sektoru s cílem zvýšit informovanost veřejnosti a rozproudit diskusi o evropských tématech. O grant se budou moci hlásit fyzické i právnické osoby, jejichž projekty vybere nezávislá výběrová komise dle závazných metodik.

„Nový informační systém nahradí doposud roztříštěný a nepřehledný systém mnoha malých specializovaných míst. Bude také občanům mnohem srozumitelnější,“ uvedl předseda vlády.

Sdílet tento příspěvek