Jourová je na 6. místě na seznamu žen, které formují EU

10.11.2017
Euroskop, čtk

Ženy stojí v čele pěti důležitých evropských organizací v oblasti průmyslu a moderních technologií včetně DigitalEurope či asociace sdružující evropské telekomunikační operátory ETNO. Jsou i v čele bruselských zastoupení společností Google, Apple či Amazon.

Digitální agendou se v Evropské komisi zabývají tři ženy: Marija Gabrielová, Věra Jourová a Margrethe Vestagerová. Mezi vlivné poslankyně Evropského parlamentu z této oblasti zařadil Politico i Češku Ditu Charanzovou.

Na druhém místě na seznamu vlivného evropského serveru skončila švédská eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová a na třetím šéfka kabinetu eurokomisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové Ditte Juul-Jörgensenová.

Politico: Jourová se zabývá ožehavými tématy

Šestou příčku obsadila česká eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová. „Žádný jiný komisař se nepodílí na tolika politických bitvách jako Věra Jourová,“ píše server Politico, podle kterého se česká zástupkyně v Evropské komisi zabývá ožehavými tématy, jako je ochrana dat, terorismus na internetu, aféra Dieselgate, dvojí kvalita potravin, ochrana právního státu nebo sexuální obtěžování.

Server z žebříčku automaticky vyřadil ženy, které na seznam zařadil loni. Letos se tak na žádném z míst neumístily navzdory svému nepopiratelnému vlivu loni druhá eurokomisařka Margrethe Vestagerová či šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová, která byla loni sedmá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek