Sobotka: Posílená spolupráce v obraně je úspěch pro ČR i EU

13.11.2017
Úřad vlády, Euroskop

Připojení České republiky k posílené spolupráci v obranné oblasti je úspěšným završením české iniciativy na půdě EU a společný evropský úspěch, uvedl v dnešní tiskové zprávě předseda vlády Bohuslav Sobotka. Prohloubení obranné spolupráce podle něj podpoří význam EU ve světě a zvýší bezpečnost jejích občanů.

„Členské státy dnes udělaly zásadní krok pro budoucnost EU a položily základy silné obrany EU,“ uvedl dnes v tiskové zprávě předseda vlády Bohuslav Sobotka. Ke Stálé strukturované spolupráci (PESCO) v obranné oblasti se dnes ČR připojila spolu s dalšími 22 členskými státy EU.

Podle Sobotky podpoří tato spolupráce význam EU ve světě a posílí evropský pilíř NATO, ale také zvýší celkovou bezpečnost členských států Unie. Zajištění bezpečnosti českých občanů považuje premiér za jeden ze dvou základních pilířů budoucí podoby EU, proto by podle něj měla být ČR připravena aktivně přispívat k novým iniciativám na evropské úrovni.

„Připojení se Česka k PESCO navazuje na naše předchozí aktivity při posilování evropské bezpečnosti a obrany a je potvrzením proevropské politiky vlády. Posílení obranné spolupráce v Evropě bylo po brexitu klíčovou prioritou mého kabinetu jak na evropské, tak na domácí půdě,“ zdůraznil Sobotka. Připomněl, že letos v létě uspořádal Úřad vlády v Praze vrcholnou konferenci DESCOP za účasti špiček evropské politiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek