V ČR začal program Evropského roku kulturního dědictví

15.11.2017
Euroskop, čtk

Lepší poznání kořenů společné evropské kultury, její rozmanitosti a národních specifik je cílem Evropského roku kulturního dědictví, jemuž bude zasvěcen příští rok. Jeho národní program dnes zahájil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Kultura je podle něj mostem, na kterém se lidé setkávají, aby se poznali a aby se přestali bát. „Aby ubývalo potenciálu, který politici zneužívají ke špinavé hře, abychom se vzájemně sbližovali… to je poselství Evropského roku kulturního dědictví,“ řekl.

Ministr dnes doplnil, že je rád, že tímto rokem bude právě rok 2018, který je tak důležitý pro českou společnost a české dějiny. Připomíná se 100. výročí konce první světové války, která výrazně změnila tvář Evropy a dala vzniknout novým státům včetně Československa. Připomíná se rok 1938, konec české demokracie a začátek temné vlády okupace a děsivá léta války vystřídaná totalitou. „Události roku 1968 pak chápu jako definitivní rozloučení se s mylnou představou, že demokracie je kompatibilní s komunismem. Není,“ řekl Herman.

Celoevropské zahájení roku kulturního dědictví bude 7. prosince v Miláně. V Česku většina státních institucí v rámci roku dědictví připomene právě osmičkové roky, vláda na akce pořádané k výročí roku 1918 a 1968, spolu s připomínkou vzniku samostatné České republiky uvolní přes 400 milionů korun, akcí bude na 170.

Evropský rok má podle náměstkyně ministra kultury Petry Smolíkové upozornit i na problémy, kterým kulturní dědictví čelí, jako jsou potíže s jeho digitalizací, velký tlak na památky z hlediska turismu, na což letos upozorňovala mnohá evropská města přetížená návštěvníky, a černý obchod s kulturními statky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek