Komise zatím kvůli kvótám Česko k unijnímu soudu neposlala

16.11.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise se zatím neobrátila na soud Evropské unie kvůli českému odmítání přebírat žadatele o azyl z Itálie a Řecka podle jednorázového systému kvót. Komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos včera pouze poznamenal, že doufá, že v této věci Česko, ale také Polsko a Maďarsko, ještě změní názor.

V rámci jednorázového mechanismu přerozdělování žadatelů o azyl z dvou tehdy migrací zatížených jihoevropských zemí, který byl domluven v roce 2015, si zatím ostatní státy převzaly přes 31.500 osob. Vyplývá to z nejnovější zprávy o vývoji migrace a souvisejících evropských programů, kterou včera Avramopulos představil novinářům.

Program, předpokládající původně přerozdělení až 120.000 osob, skončil po dvou letech letos v září. Žádný další migrant už tak do něj nemůže být nově zařazen.

V obou státech ale stále na přejezd do jiné unijní země dál čekají stovky uprchlíků splňujících podmínky, kteří se do něj ještě stihli dostat. V Řecku je to podle komise asi 750 osob a v Itálii přibližně 3100 lidí. Avramopulos včera opět vyzval všechny země EU, aby splnily svou povinnost a tyto osoby si ještě převzaly.

Řízení se zeměmi střední Evropy

Evropská komise vede s trojicí středoevropských států řízení pro nesplnění povinnosti kvůli tomu, že do programu nenabízely volná místa tak, jak podle dohodnutých pravidel měly. Praha, Varšava a Budapešť opakovaně upozorňují na malou reálnou funkčnost celého mechanismu a výrazně nižší počty skutečně přesunutých migrantů.

Po několika stupních a vzájemné výměně stanovisek nyní komise stojí před rozhodnutím, zda věc předat unijnímu soudu. Ten by mohl zemím uložit vysokou jednorázovou pokutu či opakované penále do chvíle, než začnou své povinnosti plnit.

Podle informací ČTK měla komise původně o předání věci soudu rozhodnout tento týden, nakonec však byla věc ještě odložena.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek