Ministerstvo plánuje půjčku od EIB na rozvoj dopravní infrastruktury

30.11.2017
Euroskop, čtk

Ministerstvo dopravy zvažuje pokrýt náklady na rozvoj dopravní infrastruktury v následujících letech s pomocí stomiliardové půjčky od Evropské investiční banky (EIB). Polovina z těchto peněz by měla směřovat na rozvoj dopravní sítě a druhá polovina na pořízení nových železničních vozidel. Na dnešní železniční konferenci to řekl první náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček.

Peníze z EIB mají podle Čočka nahradit nedostatek peněz poskytovaných na rozvoj dopravy ze státního rozpočtu. Dlouhodobý úvěr by měl být zároveň výhodnější než úrok na státních dluhopisech, pokud by se stát rozhodl financovat dopravu formou emise dluhopisů.

Peníze mají pokrýt nedostatek peněz do roku 2023, nepočítá se tak s jejich využitím na financování připravované sítě vysokorychlostních tratí. Příprava těchto tratí je zatím v začátcích a se samotnou stavbou prvních tratí pro rychlovlaky se počítá daleko později.

Peníze na veškeré přichystané dopravní stavby chybí už v návrhu rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) pro příští rok. Celkem návrh počítá se 72,5 miliardy korun z národních zdrojů i fondů EU. Rozdíl mezi navrženým financováním z národních zdrojů a požadavky investorských organizací je v řádech miliard korun, uvedl ředitel SFDI Zbyněk Hořelica. Věří ale, že se během projednání rozpočtu v Poslanecké sněmovně, případně během příštího roku podaří množství těchto peněz navýšit.

Letos fond hospodaří se zhruba 82 miliardami korun. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) už dříve varoval, že příští rok nebude dost peněz na zahájení všech rozpracovaných stavebních projektů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek