V ČR přibylo zastánců rozdělení ČSFR i vstupu do EU

04.12.2017
Euroskop, čtk

V České republice za posledních pět let stoupl podíl lidí, kteří kladně hodnotí rozdělení Československa, vznik samostatného státu, vstup země do Evropské unie i takzvanou sametovou revoluci. Na Slovensku naopak při hodnocení zmiňovaných událostí nastal opačný vývoj. Vyplývá to z výsledků průzkumů veřejného mínění, jehož výsledky dnes představili zástupci Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR a bratislavského Institutu pro veřejné otázky.

Vstup do EU má na Slovensku sice více zastánců než v Česku (53 procent v SR oproti 44 procent v ČR), zároveň ale na Slovensku na rozdíl od ČR klesl od roku 2012 podíl lidí, kteří tuto událost označili za dobrou.

Rozdělení Československa na konci roku 1992 kladně hodnotilo letos v říjnu 42 procent obyvatel České republiky a 40 procent obyvatel Slovenska. V roce 2012 rozpad československé federace za dobrý krok považovalo 38 procent Čechů a 45 procent Slováků. Nadále zhruba dvě třetiny obyvatel obou zemí považují za nesprávné, že rozdělení společného států Čechů a Slováků se uskutečnilo bez vypsání referenda.

Zatímco zhruba dvě třetiny Čechů se nyní pozitivně staví k sametové revoluci, která v roce 1989 vedla k pádu komunistického režimu v Československu, na Slovensku má tento názor pouze 53 procent lidí.

Výrazně kladného hodnocení (v Česku 83 procent a na Slovensku 68 procent) se dostalo v názoru na vznik Československa v roce 1918, byť na Slovensku podíl příznivců této události za posledních pět let mírně klesl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek