Senát ČR: Nová vláda by neměla měnit strategii jednání s EU

06.12.2017
Euroskop, čtk

Budoucí vláda by podle Senátu měla postupovat při jednáních v rámci EU podle platné Strategie působení ČR v EU. Její případné změny by měla transparentně projednat. Horní komora se na tom dnes shodla při diskusi o české pozici na nadcházejícím summitu EU. Na něm by už měl Česko zastupovat budoucí premiér Andrej Babiš (ANO), který je vůči EU kritický.

„Příští vláda by měla v podstatných věcech postupovat podle platné Strategie působení ČR v EU, přinejmenším dokud případně nebude strategie transparentním způsobem aktualizována,“ tlumočil návrh senátního výboru pro záležitosti EU jeho předseda Václav Hampl.

Zasedání Evropské rady se bude konat v půli prosince a má mít na programu mimo jiné otázky týkající se společné obrany a diskusi o migrační politice. Česko by se podle současné verze mandátu, o jehož konkrétní podobě ale rozhodne až budoucí vláda, mělo přihlásit k projektu posílené evropské spolupráce v obraně (PESCO). V debatě o migraci, kde se neočekávají formální závěry, by měla ČR trvat na tom, že nesouhlasí s povinnými migračními kvótami, uvedl končící premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Babiš počátkem listopadu uvedl, že jeho vláda by se měla aktivně podílet na reformě Unie a důrazněji prosazovat národní zájmy. Pro boj proti nelegální migraci a dvojí kvalitě potravin chce hledat spojence i mimo visegrádskou skupinu. Odmítl zavedení eura, společnou evropskou měnu v červnu označil za „krachující podnik“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek