Rektoři chtějí stejně peněz z EU pro soukromé i státní VŠ

08.12.2017
Euroskop, čtk

Česká konference rektorů chce, aby soukromé vysoké školy mohly z operačních programů EU získat stejnou finanční podporu jako státní školy. Rektoři žádají ministerstvo školství, aby požádalo Brusel o výjimku. Podle klasifikace Evropské komise vykazuje působení soukromých vysokých znaky hospodářské činnosti, podpora pro ně z unijních fondů je proto omezená. V minulém programovacím období ale soukromé školy mohly peníze z EU čerpat bez omezení, řekl ve čtvrtek novinářům rektor Škoda Auto Vysoké školy (ŠAVS) Pavel Mertlík.

Soukromé vysoké školy mohou podle Mertlíka z operačních programů čerpat pouze 200.000 eur (zhruba pět milionů korun) v průběhu tří let. „Evropská legislativa umožňuje, aby i subjekty vykazující znaky hospodářské činnosti mohly dostat blokovou výjimku a tím čerpat podporu z veřejných zdrojů s podobnou mírou, jako státní vysoké školy. Rektoři státních vysokých škol podpořili tento bod, jde totiž o určité znevýhodnění soukromých vysokých škol,“ řekl Mertlík.

Omezené financování soukromých škol z EU podle Mertlíka zpomaluje jejich rozvoj. „My máme to štěstí, že jsme soukromou vysokou školou, která je neziskovou organizací a která je významně podporována zakladatelem Škodou Auto, která nám financuje formou darů zhruba 40 procent nákladů,“ řekl Mertlík. Rektoři argumentují tím, že soukromé mateřské, střední a vyšší odborné školy evropské peníze dostat mohou, vysoké však jen omezeně.

Vedle školného získávají soukromé vysoké školy peníze také z dalších oblastí. Například na ŠAVS pokryje školné od studentů 55 procent nákladů. Další finance má škola z programu Erasmus, jde o zhruba dvě až tři procenta. Od státu dostávají soukromé vysoké školy podle Mertlíka pouze granty na vědecký výzkum, ovšem pouze pokud uspějí v soutěži.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek