Před rokem začal systém Galileo poskytovat první služby

14.12.2017
Euroskop, čtk

Před více než pěti lety, 6. září 2012, se Praha stala centrem satelitní navigace v Evropě. Ten den začalo v Praze fungovat ústředí Agentury pro evropský globální navigační satelitní systém (GSA), čímž se završilo šestileté úsilí Česka o přesun administrativního centra navigačního systému z Bruselu do Prahy. Loni 15. prosince začal systém Galileo poskytovat první služby uživatelům.

Hlavním úkolem centrály GSA, jejíž sídlem se stala bývalá budova České konsolidační agentury v pražských Holešovicích, je koordinace vzniku programu Galileo. Systém Galileo má být pokročilejší a přesnější obdobou amerického navigačního systému GPS, se kterým je Galileo kompatibilní.

Galileo zatím nepracuje v plném provozu, ten by měl být zahájen do roku 2020. Nyní mohou uživatelé chytrých mobilních telefonů vybavených vhodnými přijímači signál z družic Galileo využívat pro přesnější navigaci v místech, kde dosud nefungovala GPS, Galileo tak umožňuje přesné stanovení času a pátrací služba zkrátí hledání uživatelů v nouzi. České týmy učí evropskou družicovou navigaci Galileo řídit drony, mechanizované kombajny nebo roboty, kteří v obřích zemědělských sklenících odhalují a následně ničí kolonie přemnožených škůdců.

Galileo

Sídlo Agentury pro evropský globální navigační satelitní systém Galileo v pražských Holešovicích. Zdroj: čtk

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek