Českou misi rozhořčilo hodnocení ČR v otázce přejímání evropské legislativy

22.07.2005
České misi se nelíbí, že EK vypíchla český výkon jako nejhorší z deseti nových členů. Trend podle ní vede ke zlepšení situace.

Česká mise při Evropské unii obhajuje pozici země v žebříčku směrnic jednotného vnitřního trhu EK, kde se ČR nachází na 22. místě z 25 členských zemí. Podle ní má ČR spolu s Maltou nejrychlejší trend zlepšování. Na pozitivní trend poukazuje i odbor kompatibility při Úřadu vlády ČR.

Před rokem činil český deficit 23,6 procenta směrnic EU, letos je to 3,6 procenta. Tato redukce podle mluvčího mise Jana Vytopila je po Maltě nejvyšší ze všech zemí Evropské unie. Za rok tak ČR převedla 303 evropských směrnic.

Česká mise je velmi rozhořčena, že EK vypíchla s vykřičníkem český výkon jako nejhorší z deseti nových členů. Apeluje proto na komisi, aby si uvědomila v jaké situaci se ČR v otázce přejímání směrnic nacházela v minulém roce a ocenila alespoň trend výrazného zlepšení.

Podle ředitele odboru kompatibility Úřadu vlády ČR Dušana Uhra odbor v současné době připravuje nové metodické pokyny pro správní orgány, jak přistupovat k harmonizaci a jakým způsobem zapracovávat legislativní závazky vyplývající z evropských předpisů. Toto opatření by mělo celý proces přejímání evropské legislativy ještě více urychlit. Metodické pokyny vyplývají přímo z doporučení Evropské komise.

Podle Uhra je největší problém celé záležitosti v délce legislativního procesu v České republice a několikaměsíční lhůty pro aplikaci směrnic často nelze dodržet. Proces schvalování je podle něj příliš dlouhý ve vládě i ve sněmovně.

Ze statistiky uzavřené k 1. červnu vyplývá, že ČR nepřevedla včas do národního práva 3,6 procenta směrnic EU v oblasti vnitřního trhu, tedy 57 zákonů. Průměr unie přitom činí 1,9 procenta. Větší deficity než ČR mají Řecko, Lucembursko a Itálie.

Sdílet tento příspěvek