Realitní makléři nejsou v EU regulováni jen v ČR a Španělsku

09.01.2018
Euroskop, čtk

Vstup realitních makléřů na trh a výkon jejich profese nejsou v Evropské unii nijak regulovány pouze v Česku a Španělsku. Vyplývá to z analýzy ministerstva pro místní rozvoj (MMR), kterou má ČTK k dispozici. V Česku má situaci změnit zákon o realitním zprostředkování, profese má být vázanou živností. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) ho chce předložit k projednání co nejrychleji.

Realitního makléře může v Česku nyní dělat prakticky kdokoliv. Nepotřebuje k tomu žádnou kvalifikaci, oprávnění ani zkoušky, nemusí platit žádné poplatky. Samostatný vstup makléře na trh není podle MMR v zemích EU regulován zákonem ještě v Rumunsku. A jediné země, kde zákon nedefinuje výkon profese makléře, jsou Česko, Španělsko a Portugalsko.

Například na Slovensku je podnikání v realitách možné pod vázanou živností označovanou jako zprostředkování prodeje, pronájmu a koupě nemovitosti. Žadatel musí mít vysokoškolské vzdělání ekonomického, právnického, stavebního nebo architektonického směru. Alternativou je maturita a pět let praxe v oboru.

V Česku je nejvíc makléřů na počet obyvatel z EU

Podle údajů Evropské rady realitních profesí je v Česku nejvíce realitních zprostředkovatelů v přepočtu na počet obyvatel ze všech zemí EU. Na jednoho makléře připadá 727 obyvatel. V sousedním Německu, které je v tomto žebříčku na posledním místě, je počet obyvatel na makléře desetkrát vyšší. V Česku se přes realitní kanceláře prodá asi polovina nemovitostí. V západní Evropě je to většinou přes 70 procent. V Belgii je prodej bez realitního zprostředkovatele dokonce zakázaný.

Zákon o realitním zprostředkování připravilo MMR v minulém volebním období, ale nepodařilo se ho schválit. Minulá verze návrhu předpokládala, že profese realitního makléře nebude volná živnost jako dosud, ale živnost vázaná. K jejímu provozování bude nutné buď vysokoškolské vzdělání v oblastech jako právo, ekonomie, finance, obchod a stavebnictví, nebo středoškolské s praxí v oboru. Alternativou ke vzdělání a praxi mělo být složení zkoušky pro profesní kvalifikaci obchodník s realitami.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek