Názory Miloše Zemana a Jiřího Drahoše na evropská témata

14.01.2018
Euroskop, čtk

Přečtěte si výběr názorů postupujících prezidentských kandidátů Miloše Zemana a Jiřího Drahoše na vybraná evropská témata, jak je prezentovali v médiích.

Přijetí eura

Drahoš: V této věci se chce zasadit o zahájení seriózní diskuse. Osobně si myslí, že více argumentů je pro zavedení měny, na přijetí eura by ale proti vůli většiny odborníků i občanů netlačil.

Zeman: V minulosti opakovaně uvedl, že ČR by měla do eurozóny vstoupit až tehdy, co z ní vystoupí Řecko, aby Češi nemuseli platit řecké dluhy. Zároveň poukazuje na příklad Slovenska, kde lidé před přijetím eura vyslovovali obavy a nyní jsou většinově spokojeni. Loni Zeman řekl, že Češi se iracionálně bojí přijetí eura, zavedení evropské měny by podle něj české suverenitě neuškodilo.

Přijímání migrantů

Drahoš: Je odpůrcem povinných kvót na přerozdělování migrantů. Pokud se jedná o osoby ucházející se o azyl, platí podle něj standardní pravidla. Žádost o azyl se má řešit v první bezpečné zemi, do níž uprchlík dorazí. Je proti přijímání ekonomických migrantů, zvláště ze „zemí kulturně vzdálených“. Výjimkou – ale vzácnou – mohou být podle Drahoše lidé z profesí, které ČR naléhavě potřebuje.

Zeman: Opakovaně se vyslovuje pro to, aby se uprchlíkům pomáhalo v oblasti, odkud pocházejí. Je proti kvótám, které jdou podle něj proti českým národním zájmům a měly by skončit v propadlišti dějin. Míní, že Česko se nesmí hrbit před EU, a kdyby bylo nejhůř, je lepší se vzdát evropských dotací, než se podrobit kvótám. Prezident odmítá, že by ČR byla v migrační krizi nesolidární s ostatními evropskými státy.

Vztah k Evropské unii

Drahoš: Varianta „opustit EU“ je pro něj nepředstavitelná. Znamenalo by to vyměnit vlastní bezpečí a prosperitu za izolaci. Míní, že ČR by naopak měla patřit k hlavnímu proudu integrace, aby vlastními návrhy a aktivní kritikou přispěla k odstranění nedostatků EU.

Zeman: Vystupoval vždy jako zastánce EU, po svém nástupu do funkce nechal na Hradě vyvěsit unijní vlajku. Nyní unii často kritizuje, například za byrokratická nařízení. Je zastáncem referenda o setrvání v EU, on sám by hlasoval pro další unijní členství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek