Europoslanec Ježek končí spolupráci s hnutím ANO

23.01.2018
Euroskop, čtk

Europoslanec Petr Ježek končí spolupráci s hnutím ANO. Oznámil to dnes v dopise zaslaném předsednictvu hnutí, který má ČTK k dispozici. Ježek se s ANO rozchází v pohledu na podporu prezidenta Miloše Zemana a na vztah hnutí s komunisty a extremisty. Uvedl také, že má odlišné představy než vedení hnutí o požadavcích na osobu premiéra.

Ježek se nebrání diskusi se zástupci hnutí ohledně budoucnosti svého mandátu v Evropském parlamentu. Upozornil ale, že zákon hovoří jednoznačně. Podle něj mandát přísluší zvolenému europoslanci bez ohledu na to, zda zůstane členem strany, za kterou byl zvolen.

Ježek má blízko k místopředsedovi Evropského parlamentu Pavlu Teličkovi (nestraník), který se s ANO rozešel už loni. Za důvody rozchodu tehdy Telička označil svůj nesouhlas s podporou, kterou měl ve vedení ANO Zeman, a vzdalující se pozicí mezi ním a předsedou ANO Andrejem Babišem v pohledu na evropské otázky.

Ježek byl do Evropského parlamentu zvolen na kandidátce ANO jako druhý v pořadí za Teličkou. Kromě nich má ANO v europarlamentu další dvě zástupkyně: Ditu Charanzovou a Martinu Dlabajovou. Žádná z nich zatím neuvedla, že by se s hnutím chtěla rozejít. Obě ale před prvním kolem prezidentské volby oznámily, že Zemana nepodporují.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek