Babiše čeká v Davosu jednání s premiéry a vystoupení v diskusi

25.01.2018
Euroskop, čtk

Bilaterální schůzky se čtyřmi premiéry, vystoupení v panelové diskusi či pracovní oběd s prezidenty a předsedy vlád zemí Evropské unie dnes ve švýcarském alpském středisku Davosu čekají premiéra Andreje Babiše. U příležitosti Světového ekonomického fóra se Babiš setká také s nynějším předsedou Valného shromáždění OSN, slovenským ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem.

Babiš má v Davosu během dopoledne na programu jednání s lucemburským premiérem Xavierem Bettelem a Lajčákem. Po pracovním obědě lídrů unijních států, kterého se zúčastní i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, se pak sejde s premiéry Portugalska Antóniem Costou, Estonska Jürim Ratasem a Izraele Benjaminem Netanjahuem. Mezi tím ho čeká i vystoupení v panelu nazvaném Vytváření společné vize pro Evropskou unii.

Babiš závěrem minulého týdne označil fórum ve švýcarském Davosu za jedno z nejvýznamnějších setkání státníků na světě, při kterém si premiéři domlouvají schůzky. „Je to nejlepší příležitost poznat nové lidi a potenciální spojence pro Českou republiku,“ uvedl na facebooku. Připomněl, že z českých politiků v minulosti fórum často navštěvoval bývalý premiér a prezident Václav Klaus.

Letošní 48. ročník světového fóra se nese v duchu motta „Vytváření sdílené budoucnosti v roztříštěném světě“. Během dnešního předposledního dne čtyřdenní akce vystoupí vedle Junckera a Netanjahua například britská premiérka Theresa Mayová, polský premiér Mateusz Morawiecki či generální tajemník OSN António Guterres.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek