ČR a další země budou s komisí jednat o znečišťování ovzduší

30.01.2018
Euroskop, čtk

Ministři životního prostředí devíti zemí EU budou dnes v Bruselu diskutovat o ochraně ovzduší s evropským komisařem pro životní prostředí Karmenuem Vellou. Českou republiku bude na schůzce, na níž půjde o možné řízení kvůli porušování unijní legislativy, zastupovat náměstek ministra Vladislav Smrž.

Pozváni byli na dnešek nejen zástupci ČR, ale také Německa, Španělska, Francie, Itálie, Maďarska, Rumunska, Slovenska a Británie. Kvůli nedodržování limitů znečištění by tyto země mohly ze strany komise čelit řízení pro porušování unijní legislativy.

Evropská komise se snaží dát státům jasně najevo, že pokud se situace ohledně kvality vzduchu nezlepší, bude to mít právní důsledky. Chce jim připomenout, že řízení by byl další krok po dlouhém období nabídek pomoci a rad.

Komise chce s devítkou zemí spolupracovat a pomoci jim splnit limity, které se samy zavázaly dodržovat a kterých měly dosáhnout v letech 2005 a 2010. Limity se týkají klíčových znečišťujících látek jako je oxid dusičitý (NO2) či prachové částice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek