Davis kritizoval EU kvůli textu o sankcích za porušení pravidel

09.02.2018
Euroskop, čtk

Britský ministr pro brexit David Davis včera kritizoval Evropskou unii za to, že se na veřejnost dostal dokument, podle kterého chce mít Brusel možnost omezit v přechodném období po brexitu přístup Británie na části jednotného trhu, pokud země poruší dohodnutá pravidla. Podle úterní zprávy listu Financial Times chce EU vyvinout mechanismus, který by umožňoval rychlou reakci na porušení pravidel bez nutnosti vyčkávat zdlouhavého rozhodování unijního soudu.

„Nemyslím, že se to stalo v dobré víře, že byl zveřejněn dokument, který obsahuje zjevně nezdvořilý jazyk a který naznačuje, že by mohli v konečném důsledku svévolně ukončit přechodné období,“ řekl včera Davis. „Myslíme si, že nebylo moudré to zveřejnit,“ dodal.

Zveřejnění informací o plánovaném mechanismus EU, který by umožňoval omezit přístup Británie na jednotný trh během přechodného období, vyvolal mezi britskými konzervativními poslanci, kteří jsou příznivci tvrdého brexitu, značnou nevoli. „Je to jen důkaz toho, jak moc se EU bojí, když musí takto hloupě hrozit,“ uvedl například poslanec Bernard Jenkins.

V pátek má další kolo jednání o brexitu skončit. S jeho výsledky by měl krátce po poledni veřejnost v Bruselu seznámit hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier. Podle Davise byla atmosféra během aktuálního kola jednání „velmi konstruktivní“. „Ještě je třeba učinit pokrok, ale velkou část pokroku už jsme učinili,“ řekl dnes ministr pro brexit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek