Babiš: Fiskální pakt EU nebude mít na Česko žádné dopady

15.02.2018
Euroskop, čtk

Přistoupení k evropskému fiskálnímu paktu nebude mít na Česko žádné dopady, řekl dnes senátorům premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Ratifikace smlouvy, kterou ve středu podpořila vláda, může podle něho ovlivnit obraz České republiky v Evropské unii.

„Nemůžeme být na všechno negativní,“ řekl před senátory Babiš, když rekapituloval závěry prosincového evropského summitu. Fiskální pakt podle něho nemá nic společného se vstupováním do eurozóny. „Nechceme vstupovat, nevidíme na to důvod, je to teď nevýhodné,“ uvedl premiér.

Zopakoval, že Česko nechce ručit za řecké dluhy a za dluhy evropských bank. „Eurozóna se musí reformovat,“ uvedl. Babiš soudí, že při přijetí eura by se koruna měnila v kurzu 20 ku jedné, čemuž by prý asi „netleskali ani exportéři“.

Vláda předložila fiskální pakt tak, aby ke schválení ratifikace stačila v Parlamentu prostá většina. Nebude tak nutná většina ústavní.

Fiskální pakt je mezinárodní smlouvou, která byla podepsána v roce 2012 pětadvaceti členskými státy EU, tedy všemi kromě Velké Británie, Česka a Chorvatska. Platí od 1. ledna 2013 a unijní země mohou k paktu přistupovat kdykoliv. Obsahem paktu je rámec pro rozpočtovou kázeň a koordinaci hospodářských politik členských států. ČR se řadí se mezi rozpočtově nejodpovědnější státy EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek