Digitální Česko – jak na to?

15.02.2018

Praha dnes hostí již třetí ročník mezinárodní konference Digitální Česko. Letošním tématem jsou připravované kroky nové vlády v oblasti vytváření digitální společnosti. Pozvání na konferenci přijali významní čeští i zahraniční řečníci, mj. zde vystoupí eurokomisařka Věra Jourová a poslankyně Evropského parlamentu Dita Charanzová a Martina Dlabajová.

Právě v oblasti budování digitální ekonomiky a společnosti hraje Evropská unie důležitou roli. V online prostředí se stírají hranice mezi jednotlivými zeměmi, proto má smysl harmonizovat některé aspekty digitální společnosti na úrovni celé EU.

Budování jednotného digitálního trhu je jednou z priorit současné Evropské komise, která v rámci svého mandátu vydala několik zásadních návrhů pro budoucnost evropského digitálního trhu.

Mezi ně patří například úplně odstranění roamingových příplatků v EU, přenositelnost online obsahu na území EU nebo obecné nařízení o ochraně osobních údajů, které nadobude účinnost v květnu 2018.

Boj proti ilegálnímu on-line obsahu a fake news

Očekává se, že do konce svého mandátu by se měla Komise ještě zaměřit zejména na boj proti nezákonnému obsahu on-line, vztahu mezi on-line platformami a byznysem a také šíření falešných zpráv, které ohrožují podstatu fungování demokratických společností.

Občané se mohou do diskuzí na toto téma zapojit formou veřejné konzultace na adrese https://ec.europa.eu/info/consultations/public-consultation-fake-news-and-online-disinformation_cs.

Samotnou konferenci Digitální Česko pak lze sledovat on-line na facebookovém profilu stránky Svět chytře: goo.gl/85v4ah

Autor: Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek