Ekonomická úroveň ČR se bude přibližovat 19 zemím eurozóny

22.02.2018
Euroskop, čtk

Ekonomická úroveň Česka v poměru k 19 zemím eurozóny v následujících letech poroste. Ministerstvo financí v aktuální lednové makroekonomické prognóze letos počítá s růstem českého hrubého domácího produktu na obyvatele v poměru k eurozóně na 85 procent a příští rok na 86 procent. Loni bylo Česko podle odhadů MF na 84 procentech zemí eurozóny. Česko by tak na tom mělo být lépe než Polsko, Maďarsko, Slovensko, Portugalsko či Slovinsko.

„Díky pokračujícímu hospodářskému růstu by se relativní ekonomická úroveň ČR měla postupně zvýšit na 86 procent průměru 19 zemí eurozóny v roce 2019,“ uvedlo MF. Zároveň upozornilo, že v roce 2016 se ukazatel ve většině sledovaných zemí zvýšil. Mírný pokles absolutní i relativní úrovně ovšem zaznamenaly Maďarsko a Řecko. Slovensko podle údajů v predikci letos svoji úroveň zvýší na 74 procent a příští rok na 76 procent průměru 19 zemí eurozóny.

Cenová hladina v ČR loni podle odhadů MF stoupla na 66 procent průměru eurozóny z 64 procent v roce 2016. „V následujících letech by se měla komparativní cenová hladina HDP postupně zvýšit až na úroveň 69 procent v roce 2019. Tento nárůst by však neměl ohrozit konkurenceschopnost české ekonomiky,“ uvedl úřad.

Ekonomická úroveň zemí se srovnává na základě běžné parity kupní síly. To je poměr mezi měnami, který vyjadřuje schopnost koupit stejný soubor zboží nebo služeb v obou zemích. Index cenové hladiny je podíl měnového kurzu a parity kupní síly mezi měnami.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek