Babiš svolá jednání stran o evropské politice na 15. březen

27.02.2018
Euroskop, čtk

Premiér Andrej Babiš pozve předsedy všech sněmovních stran na jednání o evropské politice, mělo by se uskutečnit 15. března. Chce je informovat o pátečním neformálním summitu EU. Novinářům dnes řekl, že tak reaguje na jednání s ODS z minulého týdne, kdy ho předseda občanských demokratů Petr Fiala vyzval k hledání společné národní pozice k otázkám týkajícím se změn Evropské unie.

Babiš už po schůzce minulou středu řekl, že by se strany měly snažit diskutovat v zahraničí a Bruselu jednotně. Připustil i vznik deklarativního dokumentu k evropské politice, jak o něm mluvil Fiala. Podobně jednal s opozicí o evropské politice Babišův předchůdce Bohuslav Sobotka.

Babiš by měl podle Fialy probírat pozice Česka na zasedáních Evropské rady a i jejich závěry s předsedy parlamentních stran. Sněmovní strany by pak měly podle předsedy ODS formulovat základní postoj k EU. Zatímco páteční summit byl neformální, 22. a 23. března čeká evropské lídry formální zasedání, na kterém by měli mimo jiné potvrdit svou společnou představu o podobě budoucích vztahů mezi EU a Británií.

Premiéři a prezidenti 27 zemí EU uplynulý pátek při summitu vzkázali europarlamentu, že v roce 2019 chtějí mít při výběru nového šéfa Evropské komise zásadní slovo. Šéfové států a vlád bloku – bez odcházející Británie – se také velmi obecně shodli, že nový dlouhodobý rozpočet unie se musí dokázat vypořádat též s financováním nových výzev jako je migrační krize, lepší ochrana vnějších hranic či společná bezpečnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek