Jourová: Česká republika může v EU hrát daleko silnější roli

01.03.2018
Euroskop

Evropští občané chtějí, aby někdo bouchnul do stolu, EU ale potřebuje spíš včasný konsenzus všech států. V krátkém rozhovoru pro Euroskop to uvedla evropská komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová, která se 16. února 2018 zúčastnila kulatého stolu Národního konventu o EU na téma „Institucionální reforma EU v kontextu současné debaty“.

Debata o změnách institucí EU souvisí jednak s chystaným odchodem Británie z Unie, jednak s jednáním o nastavení nového víceletého finančního rámce po roce 2020. Diskutuje se například o sloučení funkcí předsedy Evropské rady a Evropské komise, snížení počtu komisařů nebo změně počtu křesel v Evropském parlamentu.

Podle Jourové je především důležité, že diskuze o možných reformách institucí EU a evropské budoucnosti začala včas. Česko si nyní musí ujasnit, co chce v Evropě prosazovat. „Česká republika může hrát daleko silnější roli než dosud,“ myslí si Jourová.

Rozhovor Jourová
K videu s rozhovorem s evropskou komisařkou Věrou Jourovou se dostanete kliknutím na fotku z profilu Euroskopu na Youtube.

Podle evropské komisařky je možné, že budoucí vývoj Evropy bude vyžadovat změny Lisabonské smlouvy, prozatím ale nejsou na stole. Pokud by k těmto změnám došlo, bude podle jejího názoru zásadní správně vyvážit evropský a národní pohled. Evropa také musí být v budoucnu lépe připravena pro případ krizí.

Video s celým rozhovorem s eurokomisařkou Věrou Jourovou najdete zde.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek