Ministr pro brexit Davis se setkal s Babišem a Stropnickým

15.03.2018
Euroskop, čtk

Vyjednavač Evropské unie pro brexit Michel Barnier má plnou podporu české vlády. Prioritou pro uzavření dohody o vystoupení je shoda nad zachováním práv unijních občanů v co nejširší míře. Uvedli to ve středu po schůzkách s britským ministrem pro brexit Davidem Davisem premiér v demisi Andrej Babiš a ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (oba ANO). Tématem schůzek v Praze bylo uspořádání vztahů mezi EU a Británií po jejím odchodu z Unie. Jednání o brexitu se budou věnovat premiéři a prezidenti členských států EU příští týden na summitu EU.

„Rozhodnutí Velké Británie lituji, ale respektuji ho. Velká Británie byla pro Českou republiku v EU zásadním partnerem. Věřím, že tomu tak bude nadále,“ uvedl v tiskové zprávě po schůzce Babiš. Brexit by podle něj neměl přehlušit léta skvělých vztahů. „Nejprve je ale zapotřebí vyřešit dvě paralelní roviny, samotné vystoupení i nastavení nových vztahů,“ dodal.

Premiér na jednání podle mluvčí vlády Barbory Peterové zdůraznil, že česká vláda plně podporuje Barniera, který má mandát k vyjednávání brexitu od všech členských států. „V rámci jednání dále zaznělo, že prioritou pro uzavření dohody o vystoupení je shoda nad zachováním práv unijních občanů v co nejširší míře,“ dodala Peterová. Podporu týmu Barniera vyslovil po středeční schůzce s Davisem i Stropnický.

Stropnický: Prioritou jsou práva českých občanů v Británii

Hlavními tématy setkání Davise se Stropnickým byl brexit a otázky spojené s uspořádáním budoucích vztahů mezi Velkou Británií a EU, uvedlo ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě. Davis podle úřadu informoval Stropnického o britském pohledu na dosavadní průběh brexitu a perspektivách dalšího postupu. Stropnický zdůraznil zájem Česka na co nejvyšší kvalitě vzájemných vztahů v době před odchodem i po ukončení členství Velké Británie v EU.

ČR chce podle něj posilovat budoucí partnerství v oblasti společné zahraniční a bezpečnostní politiky a také obrannou, hospodářskou a obchodní spolupráci. „Nicméně i nadále zůstává prioritou zajištění práv našich občanů ve Spojeném království,“ dodal český ministr.

Státní tajemník pro EU Aleš Chmelař (ČSSD) ve středu na jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti uvedl, že ve vyjednávání dohody mezi Bruselem a Londýnem je stále řada nevyřešených problémů. „Týká se to například vyřízení možného vzniku tvrdé hranice mezi Irskem a Severním Irskem nebo chování Britů k občanům EU, kteří přijdou během takzvaného přechodného období,“ řekl Chmelař.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek