Pražská šunka je po šesti letech na evropském seznamu specialit

28.03.2018
Euroskop, čtk

Pražská šunka se dostala na evropský seznam Zaručených tradičních specialit (ZTS). Produkt v úterý zaregistrovala Evropská komise, která žádost českých výrobců projednávala přibližně šest let. Dosud měla ČR v seznamu spolu se Slovenskem čtyři potraviny – Tradiční špekáčky, Liptovský salám, Spišské párky a Tradiční lovecký salám.

Za Pražskou šunku se od poloviny 19. století označuje jeden z nejznámějších a nejkvalitnějších masných produktů, který má původ v Praze. „Zároveň ji však vyráběli a dodnes vyrábějí v dalších evropských státech, například v Itálii, Rakousku nebo Německu. Právě proto byla jednání o udělení loga poměrně komplikovaná, zástupci České republiky se museli s ostatními členskými státy shodnout na přesném receptu i způsobu výroby,“ uvedlo v únoru české ministerstvo zemědělství.

Prostřednictvím ZTS je nyní chráněno přes 1425 produktů označovaných žlutomodrým evropským logem. Registraci mohou získat pouze výrobky, které jsou na domácím trhu používány alespoň 30 let. O možnost mít na seznamu i šunku usilovali čeští producenti od roku 2012.

Pět let bude platit přechodné období

Výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina ale dříve upozornil, že nyní začne ještě platit pětileté přechodné období, v němž se bude moci „Pražská šunka“ vyrábět i bez označení a v horší kvalitě. Podle něj za tím stojí hlavně Slovensko, které tvrdilo, že by bez přechodného období šlo o zásah do jejich „byznysu“.

Od roku 1992 se snaží EU chránit názvy zemědělských a potravinářských výrobků vůči třetím zemím. Označení původu se dává na zboží, o kterém jsou spotřebitelé přesvědčeni, že pochází z jednoho konkrétního místa. V Česku jde například o český kmín, žatecký chmel, nošovické kysané zelí či pohořelického kapra.

Unie obdobně chrání i zeměpisné označení. ČR má zaregistrovaného třeboňského kapra, jihočeskou nivu, olomoucké tvarůžky či české pivo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek