Senát ČR byl kritický ke směrnici o pracovních podmínkách v EU

06.04.2018
Euroskop, čtk

Senát se ve shodě s vládou postavil kriticky k návrhu směrnice o transparentních a předvídatelných pracovních podmínkách v EU. Neodmítnul ji ale, což včera požadovala opoziční ODS.

Směrnice má mimo jiné omezit délku případné zkušební doby a zavést pravidlo, že pracovníkovi nelze bránit v práci u jiného zaměstnavatele mimo pracovní dobu, řekla senátorům ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO). Návrh podle ní také umožní zaměstnanci požádat o přechod na jinou, předvídatelnější a jistější formu zaměstnání a prosazuje právo pracovníka na bezplatnou povinnou odbornou přípravu.

Podle ministryně bude třeba směrnici dopracovat a vyjasnit, jednání jsou teprve na začátku. Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) označil návrh za nadbytečný a neurčitý, neschopný naplnit proklamované cíle a vnášející právní nejistotu na trh práce. Odmítnutí směrnice ale neprosadil.

Senátoři místo toho přijali obdobně kritické, ale konkrétnější doporučení svého evropského výboru. Podle něj není jasné, zda se směrnice bude vztahovat i na práce v cizí domácnosti, na osoby samostatně výdělečně činné nebo na osoby pracující na základě dohody o provedení práce. Nejasný je podle výboru také vztah směrnice k právu zaměstnavatele rozvrhovat pracovní dobu a nařizovat práci přesčas.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek