Vyjednavač pro brexit Barnier se setká s Babišem a ministry

11.04.2018
Euroskop, čtk

Hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier ve čtvrtek seznámí české politiky s aktuálním stavem jednání o odchodu Velké Británie z EU. Během pracovní návštěvy se setká s předsedou vlády v demisi Andrejem Babišem (ANO) nebo ministry zahraničí Martinem Stropnickým (ANO) a průmyslu a obchodu Tomášem Hünerem (za ANO), uvedlo v tiskové zprávě zastoupení Evropské komise v ČR. Do termínu, kdy Británie přestane být členem EU, zbývá necelý rok. Dohoda o podmínkách odchodu zatím není hotová.

„Hlavními tématy jeho návštěvy bude aktuální stav vyjednávání o brexitu a jeho dopady,“ sdělilo zastoupení Komise k programu Barniera. Kromě jednání se členy vlády v demisi má Barnier v plánu také setkání s poslanci Výboru pro evropské záležitosti a Hospodářského výboru Sněmovny a také se senátory Výboru pro záležitosti Evropské unie Senátu.

Premiér v demisi Babiš se Barnierem setkal letos v lednu, kdy ho také pozval na návštěvu Prahy. Barier vede jednání o brexitu za všechny členské státy EU. Vodítka mu dává Evropská rada, v níž jsou ministři a prezidenti zbývajících 27 zemí EU.

Před necelým měsícem Barnier a jeho britský protějšek David Davis oznámili, že oba vyjednávací týmy se shodly na velké části dohody označované jako rozvodová smlouva. Ta řeší podmínky odchodu i následné přechodné období. Návrh dohody následně odsouhlasili také lídři EU. Shoda ale zatím není úplná, největší překážkou se zdá být otázka režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek