Barnier informuje české politiky o vyjednávání o brexitu

12.04.2018
Euroskop, čtk

Hlavní evropský vyjednavač pro brexit Michel Barnier přijíždí dnes do Prahy, aby informoval české politiky o aktuálním stavu vyjednávání o odchodu Británie z Evropské unie. Do termínu, kdy Británie přestane být členem EU, zbývá necelý rok. Dohoda o podmínkách odchodu země zatím není hotová. Vyjednáno není ani uspořádání vzájemných vztahů mezi EU a Británií po roce 2020.

Před necelým měsícem Barnier a jeho britský protějšek David Davis oznámili, že oba vyjednávací týmy se shodly na velké části dohody označované jako rozvodová smlouva. Ta řeší podmínky odchodu i následné přechodné období. Návrh dohody následně odsouhlasili také lídři EU. Shoda ale zatím není úplná, největší překážkou se zdá být otázka režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem, patřícím do spojeného království.

Británii a EU zbývá ještě dojednat uspořádání vztahů po roce 2020. První obrysy dohody načrtl březnový summit EU. Dokument zdůrazňuje, že unie si s Británií přeje co nejtěsnější partnerství, které se bude týkat obchodní a hospodářské spolupráce i dalších oblastí, zejména boje s terorismem a mezinárodním zločinem, ale také bezpečnosti, obrany a zahraniční politiky.

Barnier bude v Praze jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Setká se rovněž s ministrem zahraničí Martinem Stropnickým (ANO), ministrem průmyslu Tomášem Hünerem (za ANO) a s poslanci a senátory z výborů pro evropské záležitosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek