Před 15 lety byla podepsána Smlouva o přistoupení k EU

16.04.2018
Euroskop, čtk

Přesně před 15 lety podepsali tehdejší český prezident Václav Klaus a předseda vlády Vladimír Špidla v Aténách Smlouvu o přistoupení k Evropské unii. Česká republika na jejím základě 1. května 2004 vstoupila do Evropské unie.

Celkem téměř pět tisíc stran obsahuje podmínky vstupu pro všech deset zemí, které na jejím základě vstoupily v květnu 2004 do Evropské unie. Vedle vlastního jádra smlouvy obsahuje dokument i celou řadu technických dodatků. Je zde také zakotvena celá řada přechodných období, jež byly dohodnuty pro regulaci citlivých či důležitých otázek.

Podpis Smlouvy o přistoupení
Smlouvu o přistoupení podepsali za ČR tehdejší prezident Václav Klaus a premiér Vladimír Špidla. Zdroj: čtk

Smlouva o přistoupení kromě obecných ustanovení obsahuje zvláštní ustanovení pro každý jednotlivý stát. Tato ustanovení v případě České republiky odráží výsledky jednání o jejím přistoupení k Evropské unii završených na summitu v Kodani v prosinci roku 2002.

Smlouva byla dále ratifikována národními parlamenty patnácti tehdejších členských zemí EU. V nových členských státech kromě Kypru byla smlouva schválena referendy. V ČR proběhlo referendum od pátku 13. června do soboty 14. června 2003. Pro schválení smlouvy se vyslovilo 77,3 % hlasujících. Volební účast byla 55,2 %.

Celou Smlouvu můžete nalézt na stránkách EUR-LEX

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek