Hrad Karlštejn čeká rekonstrukce, na nové expozice přispěje i EU

23.04.2018
Euroskop, čtk

Hrad Karlštejn na Berounsku čeká obnova za 95 milionů korun, z toho 85 procent pokryje dotace z Evropské unie. Počítá se s rekonstrukcí Císařského paláce či hradního purkrabství. Součástí prací bude také zřízení nových expozic a vybudování moderního návštěvnického centra. Hrad zůstane při rekonstrukci návštěvníkům otevřený, lidé by se ale připravit na krátkodobé uzavírky v některých částech, řekla při dnešním slavnostním zahájení projektu ředitelka Národního památkového ústavu (NPÚ) Naďa Goryczková.

Majestátní silueta hradu podle ní sice vyvolává pocit stability, památka ale trpí skrytými neduhy i vysokým návštěvnickým provozem. Proto již nestačí běžná údržba a je třeba větší stavební zásah. Cílem projektu nazvaného hrad Karlštejn – klenot české země je obnova chátrajících přízemních, suterénních a sklepních prostor Císařského paláce, arkádového přístavku, skalního sklepa a východní části hradního purkrabství, kde bude zřízeno návštěvnické centrum. Renovace čeká také užitkovou zahradu na jižním parkánu a inženýrské sítě.

Ředitel územní památkové správy NPÚ Dušan Michelfeit uvedl, že nové expozice budou doplňkové a volně přístupné návštěvníkům. Představí stavební vývoj hradu, kamenické, tesařské a truhlářské prvky, karlštejnské vinařství. Vznikne také malý kinosál pro 20 lidí.

Projekt dnes na Karlštejně zahájili ministři kultury a pro místní rozvoj v demisi Ilja Šmíd a Klára Dostálová. Ministryně připomněla, že Karlštejn v roce 2016, kdy se připomínalo 700. výročí narození krále a císaře Karla IV., navštívilo 268.000 lidí. Předpokládá, že do budoucna návštěvnost díky obnově ještě vzroste. „Doufejme, že to hradby Karlštejna unesou,“ dodala.

Gotický hrad Karlštejn založil Karel IV. v roce 1348. Byl vybudován jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. Patří k nejnavštěvovanějším památkám v republice, loni ho navštívilo kolem 230.000 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek