HK: Více než 75 % podnikatelů hodnotí členství v EU pozitivně

27.04.2018
Euroskop, čtk

Přes 75 procent podnikatelů hodnotí členství ČR v EU pozitivně. Unie by se měla podle nich nově rozšířit hlavně o Srbsko. Vhodnými adepty pro vstup jsou ale i Černá Hora, Makedonie a Ukrajina. Vyplývá to z nejnovější ankety Hospodářské komory ČR mezi podnikateli napříč regiony a odvětvími.

Hlavní přínosy rozšíření EU o tyto země podnikatelé spatřují v odstranění překážek obchodní spolupráce na ještě větším trhu a ve větší politické a bezpečnostní stabilitě. Vidí v ní ale i šanci společně odolat ekonomické konkurenci Číny, Indie, Ruska a dalších velkých hráčů. Téměř třetina českých firem považuje rozšíření EU jako možnost získat spojence v tlaku na reformu bruselské byrokracie.

Hospodářská komora také zjišťovala názor podnikatelů na vystoupení Velké Británie z EU. Většina respondentů uvedla, že má z odchodu Spojeného království z EU špatné (44 procent) nebo smíšené pocity (31 procent).

Ankety se účastnily převážně mikro a malé firmy s nejvýše deseti zaměstnanci. Velké firmy s více než 250 zaměstnanci tvořily desetinu respondentů.

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý v minulých dnech vyzval veřejnost k ostražitosti před populismem některých politiků požadujících odchod země z EU. Czexit má podle něj také temnou stranu mince, kterou populisté lidem zatajují. S czexitem by skončil solidní růst platů a nastartovala by se vleklá krize na celá desetiletí, varoval Dlouhý.

Více k průzkumu najdete na stránkách Hospodářské komory.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek