Babiš: ČR chce čerpat peníze z EU podle svých představ

03.05.2018
Euroskop, čtk

Česká republika bude v EU usilovat o to, aby mohla přidělené peníze z evropských fondů využít podle svých představ. Česko má nyní problém finance na určené programy vyčerpat. Novinářům to ve středu při své návštěvě jižní Moravy řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Podle něj by Česko mohlo mít v příštím programovacím období na čerpání větší vliv než dosud.

Evropská komise (EK) ve středu navrhla dlouhodobý unijní rozpočet na léta 2021 až 2027, tedy po odchodu Británie jako jednoho z největších přispěvatelů. Ztrojnásobit by se měly například peníze na ochranu hranic, migraci a azylovou politiku. Naopak se mají omezit prostředky na společnou zemědělskou politiku asi o 5 procent a zhruba o 7 procent pak částka na takzvanou kohezní politiku, tedy politiku soudržnosti ke srovnávání rozdílů mezi novými a starými státy. Z těchto fondů čerpá i Česká republika.

„My jsme rádi, že by ty peníze měly být přesunuty do kohezních zemí. Pozitivní je to, že Evropská unie to vnímá a v rámci kohezní politiky na to budeme mít podstatně větší vliv než doposud,“ uvedl Babiš.

Česko podle něj bude usilovat o to, aby mohlo v budoucnu přidělené peníze využít víc podle svých potřeb. V určených programech má totiž potíže s čerpáním. „Máme problém, že na co nám určili peníze, tak nečerpáme 11 miliard z různých programů. Přitom to chceme čerpat na zdravotnictví a školy, kde máme převis. Tak si musíme vyžádat souhlas. To chceme v budoucnu, aby nám peníze přidělili podle našeho přání a našich představ,“ popsal Babiš. Jednat by se o tom mohlo v květnu v Bulharsku na Evropské radě.

Podle Babiše Česko bude chtít také vědět, na co se přesně peníze na bezpečnost Evropy využijí. Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger v Bruselu při představení návrhu evropského rozpočtu zmínil například výrazné posílení personálu Evropské pohraniční a pobřežní stráže. Další prioritou jsou podle Oettingera investice do výzkumu a inovací, vzdělávání či digitální ekonomiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek