Knihovny získají 650 milionů korun z evropských fondů

09.05.2018
Centrum pro regionální rozvoj ČR

Jedenáct českých a moravských knihoven si rozdělí dotaci ve výši 648 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Úspěšné projekty jsou zaměřené na digitalizaci knihovních fondů nebo rekonstrukci stávajících a budování nových depozitářů – tím zároveň přispějí k zachování kulturního dědictví země. K získání finanční podpory doporučili vybrané projekty specialisté Centra pro regionální rozvoj České republiky.

Olomoucký kraj uspěl s žádostí o podporu z evropských fondů pro projekt Realizace depozitáře pro Vědeckou knihovnu v Olomouci, díky kterému dojde k výstavbě nové budovy knihovny. Ta bude určena ke skladování odborných knih, publikací a časopisů. Budova by měla poskytnout knihovně dostatek skladovacích prostor alespoň na dalších 30 let. Kromě skladovací části budou nové prostory disponovat i digitalizačním pracovištěm a badatelnou, která bude využita zejména pro zkoumání historicky cenných knih. Projekt bude z IROP podpořen částkou přesahující 100 milionu korun.

Dalším podpořeným projektem je vybudování nového depozitáře Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem. Cílem projektu je zlepšit ochranu knižního fondu a s tím spojenou ochranu kulturního dědictví. V rámci nového depozitáře budou moci návštěvníci využít nové studovny a výdejnu knih, která urychlí výpůjčky. Projekt obdrží podporu z evropských fondů ve výši téměř 105 milionů korun.

Na nové knihovní prostory se mohou těšit i kladenští čtenáři. Z IROP bude podpořena výstavba nového depozitáře Středočeské vědecké knihovny v Kladně, který by měl knihovně zajistit nové skladovací prostory a čtenářům pohodlnější a rychlejší výpůjčky knižních titulů. V nové budově knihovny také vznikne badatelna pro čtenáře a knihařská dílna. Knižní fond v nově postaveném depozitáře bude také kvalitněji chráněn před možností požáru. Z IROP dostane knihovna peněžní podporu 104 milionů korun.

Zajímavým projektem je i rekonstrukce vnitřních prostor a technologií hlavní budovy Moravské zemské knihovny v Brně. V rámci projektu dojde i k restaurování nejvzácnějších dokumentů z historického fondu knihovny, digitalizaci mikrofilmů a k odstranění přístupových bariér pro invalidní návštěvníky knihovny. Knihovna tak bude moci nabídnout větší komfort svým návštěvníkům a zajistit kvalitní podmínky pro uložení knih. Celá rekonstrukce bude z programu IROP podpořena více než 80 miliony korun.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek