Jourová: ČR má dobré možnosti prosadit své zájmy v rozpočtu EU

09.05.2018
Euroskop, čtk

Česko má dobré možnosti prosadit své zájmy v rozpočtu EU pro programové období 2021 až 2027. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes uvedla eurokomisařka Věra Jourová. Návrh rozpočtu, který Komise předložila 2. května, považuje za rozumně vybalancovaný. Unie chce podle ní více financovat oblast bezpečnosti nebo například programy na rozvoj digitalizace.

„Vyjednání dobrých možností pro Českou republiku vidím jako velmi reálné. Kdybych tvrdila opak, tak bych tím podkopala českou vyjednávací pozici. Myslím, že čeští vyjednávači budou muset napřít síly. Předpokládá to i spojení sil s dalšími státy, které mají společné zájmy,“ řekla Jourová.

Podle ní teď Brusel projednává rozdělení peněz v rámci kohezní politiky (politiky soudržnosti) a zemědělské politiky. „Kohezní politiku budeme jako komise navrhovat 29. května a zemědělskou politiku 1. června,“ upřesnila komisařka.

Víc peněz na bezpečnost či Erasmus

Rozpočet považuje s ohledem na odchod Velké Británie jako jednoho z největších přispěvatelů za rozumně vybalancovaný. „V tom rozpočtu jde zhruba třetina peněz na kohezi, třetina na zemědělství a třetina na ostatní věci, kde vidíme i priority, po kterých volají čeští občané. To znamená, aby Evropa více financovala oblast bezpečnosti, obrany, budeme navyšovat rozpočet pro program Erasmus, který je velice dobře využívaný českými studenty,“ dodala Jourová.

Jak dále uvedla, budou se také navyšovat peníze na programy na rozvoj digitalizace, umělé inteligence a do aplikovaného výzkumu. „To jsou všechno šance pro Českou republiku, jak tyto peníze využívat. Nezdá se mi úplně správné dívat se na výhodnost evropského rozpočtu jenom z pozice toho, kolik jde na zemědělskou politiku a kolik jde na kohezi. Myslím, že tam jsou i daleko zajímavější šance pro další členský stát zajímat se o ty peníze, které zůstávají přímo v bruselské pokladně k rozdělení do států,“ podotkla Jourová.

Evropská komise (EK) navrhla začátkem května dlouhodobý rozpočet Evropské unie na léta 2021 až 2027. V závazcích má činit 1,135 bilionu eur (zhruba 29 bilionů Kč), v prostředcích na platby návrh počítá s částkou 1,105 bilionu eur (28 bilionů Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek