Andrej Babiš se v Bratislavě zúčastní konference Globsec

10.05.2018
Euroskop, čtk

Český premiér Andrej Babiš se příští týden v Bratislavě zúčastní mezinárodní konference Globsec. Spolu se svým slovenským kolegou Peterem Pellegrinim se Babiš zapojí do panelu o budoucnosti Evropské unie. Novinářům to dnes řekl Róbert Vass, prezident nevládního institutu Globsec, který stejnojmennou konferenci organizuje.

Právě otázka příštího vývoje EU včetně myšlenky takzvané vícerychlostní unie bude podle Vasse jedním z hlavních témat letošního ročníku třídenní konference, která začne ve čtvrtek.

Součástí programu bude také panel věnovaný středoevropským zemím z uskupení visegrádská čtyřka, do které kromě České republiky a Slovenska patří také Maďarsko a Polsko. Diskuse by se za Česko měl zúčastnit ministr zahraničí Martin Stropnický.

Podle hodnotící zprávy Globsecu je region střední a východní Evropy geopoliticky nejvíce zranitelný od pádu komunistického režimu. Institut v této souvislosti upozornil například na vzrůstající euroskepticismus či dezinformační kampaň ze strany Ruska.

Diskuze bude i o umělé inteligenci či kryptoměnách

Větší zastoupení v programu konference, na které vystoupí zhruba 140 řečníků, dostaly oblasti, jež se netýkají bezpečnosti či politického vývoje.

„Posílili jsme témata, která nejsou primárně politická. Pokud bychom se zajímali jen bezpečnostními a politickými problémy, hasíme pouze problémy dneška a nevidíme problémy v horizontu dvou až tří let,“ řekl Vass.

Dodal, že do programu se tak dostaly také otázky umělé inteligence, kryptoměn či kybernetické bezpečnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek