Vepříkovská deklarace volá po větší podpoře venkova z EU

14.05.2018
Euroskop, čtk

Sdružení místních samospráv chce zasáhnout do příprav budoucího nastavení evropských strukturálních investičních fondů v období let 2021 až 2027. Měly by podle něho víc odrážet potřeby venkova, kterému chybí infrastruktura i veřejné služby a přestává být pro obyvatele atraktivní. Požadavky shrnuje Vepříkovská deklarace podepsaná na začátku května ve Vepříkově na Havlíčkobrodsku. Dalším partnerům, například zástupcům krajů a církví ji, sdružení předloží 21. května, řekl ČTK tajemník sdružení Tomáš Chmela.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Sdružuje 1700 obcí a měst v ČR.

„Z našeho pohledu jsou ty názory tak logické a jednoduše strukturované, že věříme, že tomu všichni porozumí. Všichni to vidíme každý den – z venkova mizí praktičtí lékaři, ruší se prodejny, hospody, veřejná správa je tam čím dál vzdálenější občanovi, lidé z venkova odcházejí, protože žít tam je pro ně komplikovanější,“ řekl Chmela.

Deklarace požaduje mimo jiné snížení počtu operačních programů a byrokracie spojené s administrováním projektů. Venkovu by podle Chmely víc vyhovovala možnost čerpat menší objemy peněz na víc různých projektů. „Doteď byl spíš tlak na to dělit peníze po velkých projektech, které ale venkov nepotřebuje,“ uvedl Chmela.

Na vyjednávání podoby dalšího přerozdělování dotací se podílejí zástupci krajů, měst, neziskových organizací i církví. Hlavním partnerem je pro ně ministerstvo pro místní rozvoj. „Snad pochopí, že tady hrozí demografický a ekonomický úpadek venkova, a že se to odrazí v novém programovacím období,“ dodal Chmela.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek