Komise upozorní ČR na potřebu hlídat udržitelnost veřejných peněz

23.05.2018
Euroskop, čtk

Ke zlepšení dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí, především v souvislosti se zátěží představovanou penzijním systémem dnes Českou republiku s největší pravděpodobností vybídne Evropská komise. Plyne to z informací ČTK o obsahu letošních doporučení pro ČR v rámci unijního hospodářského cyklu známého jako Evropský semestr. Doporučení pro jednotlivé země dnes komise zveřejní.

Na problém dlouhodobé fiskální udržitelnosti upozorňovala Komise Prahu už v minulých letech. Bod tak pro českou vládu nebude překvapením podobně jako některé další, třeba potřeba posílení protikorupčních opatření a vyšší konkurence při přidělování veřejných zakázek.

Komise by také měla – rovněž opakovaně – připomenout potřebu snižovat byrokracii pro podnikatele, či ve vědě, výzkumu a inovacích. Tradiční upozornění nejspíš bude mířit též do oblasti vzdělávání, včetně potřeby větší podpory učitelské profese.

Ani v letošních doporučeních nejspíš nebude chybět zmínka o potřebě zlepšit přístup na pracovní trh pro ženy, zdravotně postižené a pro lidi s nižší kvalifikací.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek