Ministry financí zemí EU čeká další debata o české iniciativě

25.05.2018
Euroskop, čtk

Ministři financí zemí EU dnes budou v Bruselu opět diskutovat o možnosti využití systému přenesení daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH), tedy o takzvané „reverse charge“. Návrh, který v minulých letech ještě jako ministr financí výrazně podporoval nynější český premiér Andrej Babiš, mají na stole členské země už po několikáté. Tentokrát však podle diplomatů není vyloučeno, že se věc podaří posunout kupředu.

Návrh na zavedení mechanismu spoluiniciovala ČR. Základem systému je přesun platby daně z dodavatele na odběratele, což má bránit takzvaným karuselovým podvodům. Evropská komise příslušnou směrnici předložila v prosinci 2016, loni v červnu se však na návrhu nedokázali kvůli nesouhlasu Francie shodnout. O daňových otázkách se v unii rozhoduje jednomyslně.

Reverse charge ale není hlavním tématem dnešního ministerského jednání. Domlouvat se budou také opatření směřující ke snižování rizik v bankovním sektoru, především silnější pravidla ohledně kapitálových požadavků a ozdravných postupů a řešení bankovních krizí.

Ministři by také měli upravit unijní seznamy daňových rájů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek