Francie opět zablokovala systém reverse charge, který chce ČR

25.05.2018
Euroskop, čtk

Francie a Česká republika si na jednání ministrů financí zemí Evropské unie opět vzájemně zablokovaly návrhy týkající se daní. Praze se tak dál nedaří prosadit, aby země unie mohly pro řešení daňových úniků využívat systému takzvané přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH), známý jako „reverse charge“. Postup obou států na tiskové konferenci kritizoval Vladislav Goranov, ministr financí nyní předsednického Bulharska. Premiér v demisi Andrej Babiš chce nyní téma reverse charge otevřít na summitu EU.

Stejně jako při předchozí diskusi o reverse charge byla i dnes proti Francie. Ta se naopak snaží prosadit návrh týkající se možnosti přesunout elektronické publikace do nižší či nulové sazby DPH, který nyní – stejně jako na loňském jednání v Lucembursku – zablokovala Praha.

Neshoda na reverse charge mrzí českou ministryni financí Alenu Schillerovou. „Pro nás je to poslední stavební blok daňové reformy, vedle kontrolního hlášení a elektronické evidence tržeb. Má to doplnit reformu,“ upozornila.

Francie míní, že k řešení by Česku stačilo využívat stávajících pravidel, která umožňují systém reverse charge výjimečně aplikovat v určitých oblastech. „To pro nás není cesta… je to hrozně nepraktické,“ řekla Schillerová.

Babiš chce téma reverse charge otevřít na summitu EU

„Právě jsem se dozvěděl, že zase neprošel reverse charge. Klasika. Nelíbil se Francouzům. Tohle je francouzská solidarita?“ zeptal se v reakci na twitteru Babiš, který systém už jako ministr financí na unijní úrovni výrazně podporoval.

Premiér v demisi nyní připomněl, že proti byli dnes také ministři ze Slovinska a Řecka. Dodal, že kvůli trvajícímu odporu Francie se písemně obrátí na prezidenta Emmanuela Macrona a věc hodlá projednat na summitu EU.

Podle slov Schillerové v Bruselu musí nyní Praha další postup promyslet. „Musíme to zanalyzovat s kolegy a experty, ale určitě to nevzdáme,“ uvedla ministryně. Summit EU v červnu má už nyní velmi nabitou agendu, jedním z bodů bude například reforma azylového systému EU, mluvit se má také o brexitu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek