Komise začne zveřejňovat návrhy související s rozpočtem EU

29.05.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise dnes schválí a postupně začne zveřejňovat legislativní návrhy související s různými oblastmi počátkem května zveřejněného víceletého rozpočtu EU po roce 2020. Jako první to budou podrobnosti o budoucí podobě strukturálních fondů, tedy téma, které výrazným způsobem zajímá Českou republiku a další státy ze středu a východu evropského bloku.

Evropská komise svou základní představu víceletého finančního rámce pro roky 2021 až 2027 představila 2. května. V závazcích má činit 1,135 bilionu eur (zhruba 29 bilionů Kč), což podle komise odpovídá 1,11 procenta hrubého národního důchodu (HND) společenství.

Rozpočet má být podle komise odpovědí na nové úkoly, ztrojnásobeny jsou například peníze na ochranu hranic a na problemtiku migrace a azylové politiky.

Pro první víceletý finanční rámec po odchodu Británie z EU komise rovněž navrhuje speciálním mechanismem posílit propojení mezi unijními penězi a dodržováním zásad právního státu.

Změny ve financování kapitol

Právě brexit i potřeba zisku dostatečných peněz na lepší bezpečnostní politiku či na řešení migrace znamenají, že se mají zvednout příspěvky unijních zemí do společné pokladny. Komise také navrhla některé vlastní zdroje.

Od dnešního dne hodlá unijní exekutiva zveřejňovat své konkrétní návrhy pro jednotlivé oblasti. Již dnes se tak například ukáže, jak se na nové podobě evropských fondů projeví jednak bohatnutí některých regionů, ale i zamýšlené posuny priorit.

Zdroje z komise v minulých dnech odhadovaly, že by se peníze, na které by Česko mohlo v této oblasti dosáhnout, mohly snížit přibližně o čtvrtinu.

Možné dopady na ČR

Česká republika bude, spolu s mnoha dalšími státy EU, pečlivě sledovat také na pátek naplánované zveřejnění podrobností o nové podobě společné zemědělské politiky a ekologie.

Další z „tradičních“ oblastí, kam putují unijní peníze, se rovněž dočká škrtů, v ČR navíc panují pochybnosti o zamýšleném stanovení limitu přímých plateb pro zemědělce.

Ve středu by měla komise zveřejnit například sérii legislativních návrhů týkajících se sociální oblasti, ve čtvrtek možných změn v hospodářské a měnové unii. Do poloviny června pak komise plánuje kromě jiného schválit a zveřejnit návrhy související problematikou migrace, bezpečnosti či sousedské politiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek