Bloomberg: České firmy jsou navzdory krizi v Itálii pro euro

01.06.2018
Euroskop, čtk

České podniky navzdory politické krizi v Itálii, testující sílu jednotné evropské měny, nadále podporují vstup České republiky do eurozóny. S odvoláním na viceprezidenta českého Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara to dnes na svých internetových stránkách píše agentura Bloomberg. Upozorňuje, že do eurozóny nyní směřuje zhruba 65 procent českého exportu.

Špicar podle agentury uvedl, že pro české podniky je euro lepší variantou než nákladné zajištění proti výkyvům kurzu koruny. Upozornil rovněž, že české firmy euro čím dál více využívají i v domácích obchodních transakcích. Vyjádřil také obavu, že země mimo eurozónu by mohly mít menší vliv na budoucí směřování Evropské unie.

Z údajů centrální banky podle agentury Bloomberg vyplývá, že v letošním prvním čtvrtletí se v eurech uskutečnila zhruba pětina všech domácích plateb mezi podniky. To představuje dvojnásobek ve srovnání se situací před šesti lety.

Politici stavící se proti vstupu do eurozóny nicméně tvrdí, že čeští daňoví poplatníci by neměli na svých bedrech nést náklady na záchranu členských zemí eurozóny nacházejících se ve špatné finanční situaci. Čeští centrální bankéři pak hájí vlastní měnu jako pojistku proti šokům a užitečný nástroj na podporu ekonomiky, píše Bloomberg.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek