V Praze začíná konference věnovaná budoucnosti EU

19.06.2018
Euroskop, čtk

V Praze dnes začíná třídenní mezinárodní konference Pražský evropský summit (Prague European Summit), která se bude zabývat především budoucností Evropské unie. Kromě otázek ohledně odchodu Británie z EU nebo dopadů digitalizace průmyslu na unii se účastníci budou zabývat i návrhem víceletého finančního rámce pro roky 2021 až 2027. Premiér Andrej Babiš (ANO), který dnes bude hlavním řečníkem na konferenci, tento návrh rozpočtu v pondělí odmítl jako nepřijatelný.

Mezi další významné hosty konference patří eurokomisařka Věra Jourová, která společně s Babišem jednání dnes odpoledne otevře. Na třídenní akci také vystoupí ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO), vládní úředníci pro evropské záležitosti z Česka, Slovenska či Maďarska, několik velvyslanců nebo francouzský nositel Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehn.

Konference se v Praze koná od roku 2015. Nejvýraznější politická účast na ní byla v roce 2016, kdy se do české metropole sjeli premiéři všech zemí visegrádské skupiny, kterou tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Hlavními tématy loňské konference byly rostoucí politická radikalizace a vztahy EU s Ruskem a se Spojenými státy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek