Babiš a Jourová zahájili Prague European Summit


Tereza Chlebounová, Euroskop, 19. 6. 2018

Český premiér Andrej Babiš a eurokomisařka Věra Jourová dnes zahájili mezinárodní konferenci Prague European Summit, která se koná letos již počtvrté. Během tří dnů bude v prostorách Lobkowiczského a Černínského paláce probíhat debata o současných otázkách souvisejících s evropskou integrací, jako je reforma Evropské unie, brexit nebo třeba obranná spolupráce.

„Evropská unie čelí krizím na několika frontách zároveň,“ uvedl premiér Andrej Babiš v úvodním příspěvku na téma „EU: Stále blíž občanům?“. Největším problémem podle něj zůstává migrace, která Evropu rozděluje a ohrožuje Schengenský systém.

Měnící se svět potřebuje podle Babiše flexibilní řešení na míru, tomu by měl odpovídat i nový víceletý finanční rámec. Ten by měl umožnit také lepší zacílení financí, především při zajištění bezpečnosti a ochrany hranic.

Babiš: EU musí nejdřív dokončit jednotný trh

EU se podle premiéra musí především soustředit na dokončení a prohloubení vnitřního trhu a jeho čtyř svobod – svobody pohybu zboží, osob, kapitálu a služeb. Teprve potom může uvažovat o další integraci. V této souvislosti Babiš zmínil zejména legislativu týkající se vysílání pracovníků, která stále není zcela dořešena.

„Evropská unie je bezpochyby politickým i ekonomickým rámcem pro Českou republiku,“ potvrdil Babiš. Podle posledního průzkumu Eurobarometr pomalu roste důvěra v EU, Česko ale nadále patří k nejvíce euroskeptickým zemím. Podle premiéra je proto nezbytné Unii občanům co nejvíc přiblížit a vystvětlovat, jak ovlivňuje jejich každodenní život.

Andrej Babiš
Andrej Babiš behěm svého proslovu na Prague European Summit 2018.
Zdroj: ČTK

Jourová: Evropské hodnoty procházejí zkouškou

Eurokomisařka Věra Jourová připomněla, že Evropu drží pohromadě společné hodnoty, jako je svoboda, demokracie a právní stát. V současnosti procházejí tyto hodnoty zátěžovou zkouškou, a to zejména kvůli migraci, která je extrémně rozdělujícím tématem.

Migrace podle Jourové nemá jednoduché a rychlé řešení. Odpovědí, na které Evropská komise v současnosti pracuje, je mimo jiné komplexní plán na integraci uprchlíků a investice v afrických zemích, které by zlepšily životní podmínky tamních obyvatel.

Komisařka zároveň zdůraznila, že integrace musí být obousměrný proces – uprchlíci se musejí přizpůsobit hodnotám evropské společnosti a ta je na oplátku musí přijmout.

„Rozpočet nesmí mít poražené a vítěze,“ vyjádřila se Jourová k dalšímu aktuálnímu evropskému tématu. Zároveň se shodla s Babišem, že nový rozpočet musí posytnout větší flexibilitu, ale také zjednodušit přístup k evropským financím. Za další klíčové otázky současnosti označila Jourová vládu práva a odchod Británie z EU.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek