Nová podpora českého výzkumu a vývoje

08.08.2005
Agentura Czechinvest otevřela nový program zaměřený na podporu přípravy projektů ve výzkumu a vývoji. Chce tak zvýšit účast českých firem v evropských programech.

Agentura Czechinvest, která se zabývá podporou podnikání a investic, otevřela nový program zaměřený na podporu přípravy projektů ve výzkumu a vývoji. Program je určen malým a středním společnostem, které díky němu mohou získat dotaci čtvrt milionu korun na pokrytí nákladů spojených s přípravou návrhu řešení projektu.

O pokrytí části nákladů spojených s přípravou návrhu řešení projektu mohou podnikatelé požádat bez ohledu na to, zda byly jejich projekty podpořeny z EU či nikoli. Musejí pouze dosáhnout bodové hranice, kterou stanovuje nový program státní agentury CzechInvest na podporu účasti malých a středních podniků v 6. rámcovém programu.

Podnikatelé, kteří splní podmínky programu, budou moci na studie proveditelnosti, mzdové a režijní náklady a výdaje za poradenství získat dotaci v rozsahu 50 – 75 % celkových uznatelných nákladů. Maximální výše podpory je stanovena na 250 000 Kč.

„Součástí strukturované podpory malého a středního podnikání v ČR je eliminace bariér jejich růstu a rozvoje. Podpora podnikání, to nejsou jen dotace, ale také prvky motivace. Prostřednictvím nového programu tak chceme malé a střední podnikatele přitáhnout k aktivitám v oblasti výzkumu a technologického vývoje,“ shrnuje Radomil Novák, generální ředitel CzechInvestu.

Přesné vymezení podmínek „Programu podpory malých a středních podnikatelů, kteří se aktivně účastní 6. rámcového programu EU pro výzkum a technologický rozvoj“ je k dispozici na internetových stránkách agentury CzechInvest a ministerstva průmyslu a obchodu.

Podle poradce generálního ředitele Luďka Nechleby je účast ČR v unijních projektech mnohem nižší, než je to v případě původních členských zemí EU. „Jedním z důvodů menšího zájmu českých malých a středních podniků o projekty šestého rámcového programu jsou vysoké náklady na přípravu projektů,“ řekl Nechleba. Dodal, že CzechInvest se proto rozhodl situaci zlepšit pomocí nového programu, který má českých firmám usnadnit vstup do oblasti mezinárodní technologické spolupráce.

Sdílet tento příspěvek